Invatati sa iubiti febra nu sa va temeti de ea!

Invatati sa iubiti febra nu sa va temeti de ea!

Unul dintre cele mai gresit intelese lucruri in sanatate in ziua de azi este rolul febrei.  Din cauza febraneintelegerii, multi parinti se tem de febra, cand ar trebui sa o iubeasca si sa o respecte.  Febra este unul dintre cele mai extraordinare si  mai complexe mecanisme de vindecare ale corpului. Este ca o simfonie pusa in scena numai cand este nevoie sa stimuleze un raspuns imunitar, sa distruga un organism strain sau sa promoveze si sa restaureze sanatatea. Academia Americana de Pediatrie si-a exprimat ingrijorarea intr-un studiu din 2011, concluzionand ca parintii trebuie sa inteleaga ca febra in sine nu este un pericol pentru un copil normal. Din contra, este de fapt benefica si primul lucru care ar trebui facut nu este sa se gaseasca metode sa se coboare temperatura ci pentru a inbunatati confortul.

In mod traditional , febra era respectata si inteleasa. Oamenii stiau ca febra va creste si apoi se va „sparge” ca un val rostogolindu-se spre mal. Acum insa, multi oameni, fara a-i cunoaste procesul, incearca sa o opreasca imediat folosind antipiretice sau substante care coboara temperatura, precum acetaminofen sau ibuprofen. Antipireticele coboara repede temperatura dar de asemenea “amutesc” corpul,  impiedica dezvoltarea sistemului imunitar si permit „invadatorilor” sa supravietuiasca si foarte posibil sa provoace dezvoltarea unor boli cronice.

Antipireticele sunt de multe ori folosite gresit, administrate incorect sau in doze excesive. 50% dintre parinti considera ca o temperatura mai mica de 38 de grade celsius este febra si 25% dintre acestia administreaza un antipiretic inainte ca temperatura sa ajunga la statutul de febra. Mai grav, 85% dintre parinti isi scoala copiii din somn pentru a le administra antipiretice. 80 % dintre pediatrii dezaproba acest lucru.  Vindecarea fiziologica care are loc in timpul odihnei, a somnului, depaseste cu mult nevoia simpla de a coborî temperatura.

Medicina moderna ne-a indepartat de corpurile noastre.  Prin tratamentele indreptate asupra simptomelor, parintii au invatat sa astepte rezultate imediate. Acest lucru este cu atat mai adevarat cand parintii iubitori sunt ingrijorati de sanatatea copiilor lor. A trata simptomele fara a trata cauza este ca si cum ai scoate bateriile de la alarma de foc in timp ce casa arde de tot. Este esential ca parintii dar si copiii sa intelega ca trebuie sa citeasca aceste semne ale corpului, nu sa se concentreze pe a le indeparta.

Febra este un prieten nu un dusman

Febra este definita ca o temperatura orala care depaseste 38 de grade Celsius. Ea este de obicei scurta ca si durata si se autolimiteaza.  Nu exista nici o dovada ca febra sa inrautateasca vreo boala sau sa cauzeze complicatii neurologice pe termen lung. Este important de inteles ca febra in sine nu este o boala ci mai degraba un simptom al unei dizarmonii in corp.

Ca si fiinte umane ne dorim sa stam in viata. Acest lucru este adevarat la toate nivelurile.  Mental, fizic, psihologic si biologic functionam pentru a promova viata. Odata ce intelegem asta, este usor sa ne dam seama ca febra este de fapt un proces fiziologic pe care corpul il foloseste pentru a lupta cu infectiile, astfel promovand supravietuirea sau viata.  Atunci cand un corp strain (virus, bacterie, etc.) intra in corp, semnale sunt trimise catre creier pentru a creste „setarea hipotalamica”.  In mod esential acest fapt  ridica temperatura in corp pentru cateva zile pentru a omora „invadatorul”.  Cresterea temperaturii mareste de asemenea puterea sistemului imunitar, catalizand enzimele, crescand productia de neutrofile si proliferarea limfocitelor T. Inflamarea este stimulata pentru a proteja zona, pentru a preveni  imprastierea infectiei si pentru a initia procesul de vindecare.

Daca febra depaseste 39 de grade celsius sau daca tine mai mult de 3 zile consultati un medic specialist.

De asemenea daca febra provoaca disconfort mare, probleme de respiratie, gat intepenit, convulsii sau oricand nu sunteti siguri consultati un specialist. Hidratarea organismului si inlocuirea electrolitilor este de asemenea foarte importanta.

Sursa:

Boyle A, Saine A. Lectures in Naturopathic Hydrotherapy. 1988. Eclectic Medical Publications, Oregon.

Crocetti M, Moghbeli N, Serwint J. Fever Phobia revisited: have parental misconceptions about fever changed in 20 years. Pediatrics. 2001; 107(6)1241-1246

Skowron, J. Pediatrics. University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine. 2012. Bridgeport, CT.

Sullivan J, Farrar H. 2011. Clinical Report- Fever and Anti-pyretic use in children. Pediatrics: From the American Academy of Pediatrics 2001; 127(3), 580-587.

Yale School of Medicine, Yale Medical Group: Fevers.

http://www.naturalnews.com/034686_fever_infection_medical_myths.html#ixzz1k0bNpUBU

http://viataverdeviu.ro/invatati-sa-iubiti-febra-nu-sa-va-temeti-de-ea/