Inflamatia – Adevarata radacina a tuturor bolilor!
Fiind o versiune medicala a teoriei din domeniul fizicii, teorie cunoscuta sub numele de “teoria campului unificat”, multi oameni de stiinta sunte de parere ca majoritatea bolilor cronice, daca nu toate, ar avea aceasi cauza: inflamatia. Acest proces se afla intr-o foarte stransa legatura cu un numar foarte mare de afectini, de la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2, Alzhieimer si chiar cancer.
Inflamatia cronica – alimentata de factori cum ar fi grasimea abdominala in exces, dieta saraca din punct de vedere nutritiv, lipsa exercitiilor fizice si fumatul – ar putea explica de ce cazurile de afectiuni legate de stilul de viata au atins un numar record in ultimii ani.
“Exista indicii clare cu privire la motivul pentru care se acumuleaza placa la nivelul aterelor in cazul pacientilor care sufera de ateroscleroza”, declara Dr. Philip Schauer, directorul Institutului Bariatric si Metabolic din cadrul Clinicii Cleveland. Dr. Philip Schauer a continuat:“Inflamatia cronica, de asemenea, are un rol direct in cazul aparitiei diabetului zaharat, hipertensiunii areteriale, apneei de somn, astmului bronsic si in cazul multor altor afectiuni.”
Piesa lipsa dintr-un puzzle enorm
Doua noi studii revolutionare au fost publicate in revista britanica de sanatate “The Lancet”, acestea sugerand faptul ca “focul” prezent in interiorul peretilor arterelor ar putea fi principala piesa lipsa care ar putea sa raspunda unor intrebari foarte importante din domeniu, cum ar fi aflarea motivului pentru care atat de multi oameni cu niveluri normale sau chiar optime de colesterol sufera atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, in timp ce altii, care sufera de un nivel ridicat al colesterolului nu dezvolta astfel de afectiuni cardiovasculare.
Cel doua studii au scos la iveala o relatie cauza-efect intre un indicator specific al inflamatiilor (interleukina 6, cunoscut si sub denumirea de IL-6) si riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii revolutionare pentru a trata sau pentru a preveni aparitia acestor tipuri de afectiuni.
Cercetatorii au cumulat datele obtinute de la un numar de 135.000 de persoane si au constatat ca aceia dintre subiecti care poseda varianta unei gene legata de un numar mult mai redus de IL-6, sunt mult mai putin predispusi la aparitia afectiunilor cardiovasculare, chiar daca factori de risc precum fumatul, diabetul si colesterolul ridicat au fost prezenti in majoritatea cazurilor.
Descoperirile sugereaza ca medicamentele folosite pentru a bloca receptorii de IL-6 – in prezent utilizate in tratamentul poliartritei reumatoide, de asemenea, o boala inflamatorie – ar putea reprezenta o noua arma impotriva afectiunilor cardiovasculare.
Inflamatia – “Agentul dublu” al organismului
De cele mai multe ori, inflamatia ne protejeaza sanatatea. In cazul in care pasim pe un cui si ne ranim, organismul nostru va mobiliza trupele sistemului imunitar cu scopul de a lupta impotriva bacteriilor invadatoare prin eliberarea de molecule de semnalizare, asa cum este IL-6. Raspunsul sistemului imunitar implica mai mult de 20 de proteine care au scopul de a distruge invadatorii.
Rezultatul acestui raspuns al sistemului imunitar este reprezentat de cunoscuta senzatie de caldura si de roseaza din jurul ranii in timp ce aceasta incepe sa se vindece. Cu toate acestea, inflamatia cronica, mai mult raneste organismul decat sa-l ajute sa se vindece, deoarece atacul sistemului imunitar nu inceteaza niciodata. Acest fenoment poate fi asemanat cu un razboi la nivelul organismului, razboi care nu inceteaza niciodata, explica Dr. Schauer.
Semnul de avertizare #1 al inflamatiei cronice
Cel mai simplu mod prin care iti poti da seama daca organismul tau – sau artele tale – sufera de inflamatie cronica este reprezentat de masurarea taliei. O circumferinta mai mare de 90 de cm in cazul femeilor si mai mare de 110 cm in cazul barbatilor poate insemna ca esti supus riscului aparitiei unor diferite tipuri de afectiuni legate de inflamatia cronica, chiar daca greutatea ta se afla in limite normale.
“Tesutul de grasime viscerala excesiva [cea care se acumuleaza in jurul taliei] este diferit de celelalte tesutri de grasime din alte zone ale corpului.”, precizeaza Dr. Schauer.“Celulele de grasime viscerala sunt mult mai active din punct de vedere biologic in comparatie cu celulele de grasime subcutanate si elibereaza mult mai multi hormoni si citokine [mesagerii chimici implicati in raspunsurile inflamatorii]. Exista, de asemenea, o componenta genetica atat in cazul inflamatiei cronice cat si in cazul obezitatii, nu doar stilul de viata nesanatos poate fi o cauza a acestor probleme.”
Asasinii metabolici
O burta mare este, de asemenea, un indicator important al existentei unui sindrom metabolic. Acesti cinci astfel de asasini metabolici inmultesc cu pana la de cinci ori riscul dezvoltarii de diabet de tip 2 si cu pana la de trei ori riscul de a suferi de atac de cord.
In cazul in care suferi de trei sau de mai multe astfel de tulburari, sunt sanse sa suferi de un sindrom metabolic, precizeaza dr. Schauer. Acestea sunt:
• O talie mare. Aceasta mai este numita de doctori si “forma de mar”.
• Niveluri ridicate ale trigliceridelor. Un nivel mai mare de 150 mg/dL.
• Niveluri scazute de HDL (mai putin de 50 mg/dL in cazul femeilor si mai putin de 40 mg/dL in cazul barbatilor). HDL este colesterolul bun care iti mentine sanatatea creierului si a inimii.
• Hipertensiune arteriala – 130/85 mmHg sau mai mare (sau daca urmezi un tratament de reducere a tensiunii arteriale).
• Niveluri ridicate de zahar in sange – 100 mg/dL sau mai mare (sau daca urmezi un tratament de reducere a nivelului de zahar din sange).
sursa: http://www.e-dimineata.ro/